Onderhoud

Het juiste onderhoud voor een voortdurend geluksmoment.

Hartman meubelen zijn ontworpen om jaar na jaar te genieten van alle mooie momenten in het leven. Met Hartman kies je voor kwaliteit, gecombineerd met design en comfort. Met een beetje extra aandacht voor het onderhoud heb je nóg langer plezier met je tuinmeubelen.


Aluminium

Aluminium is niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Als je het meubel tweemaal per jaar reinigt, blijft het tuinmeubel in topconditie.
Onderhoud
Gebruik voor het schoonmaken een niet-krassend PH-neutraal reinigingsmiddel, het liefst een speciaal Hartman onderhoudsproduct voor het reinigen, polijsten en beschermen van aluminium. Voeg dit toe aan een ruime hoeveelheid water en reinig uw tuinmeubel met een zachte spons of doek. Door veel water te gebruiken, voorkomt u dat u krassen maakt door bijvoorbeeld opwaaiend zand. Als u wilt, kunt u uw tuinmeubel nabehandelen met Hartman universal cleaner.
Let op!
Wij raden u ten stelligste af om uw aluminium tuinmeubel schoon te maken met een hogedrukreiniger of een agressief schoonmaak- en/of bleekmiddel. Hiermee kunt u de coating verwijderen of onherstelbaar beschadigen. Ook bestaat de kans dat uw waardevolle meubel wit uitslaat. Wij raden u af om uw meubel langdurig af te dekken of om uw aluminium meubel langdurig te bedekken met decoratie of andere attributen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan. Wees te allen tijde voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw meubelen in verband met blijvende schade.  

Wicker

Wicker is een enorm populair materiaal voor tuinmeubelen. Geen wonder, want wicker oogt natuurlijk mooi én is bestand tegen vele weersomstandigheden. Elk wicker tuinmeubel bestaat uit een aluminium framewerk, voorzien van een extra beschermlaag.
 
Onderhoud
Je kunt jouw wicker tuinmeubel in topconditie houden door deze tweemaal per jaar te reinigen. Gebruik bij het schoonmaken voldoende lauw water met een niet-krassend PH-neutraal reinigingsmiddel. Warm water met een handje soda is ook prima. Neem de meubelen af met een zachte spons of doek en spoel even na met schoon water, bijvoorbeeld met een tuinslang.

Let op!
Allereerst, dek je tuinmeubelen niet af! Gebruik geen hogedrukreiniger om wicker meubelen af te spoelen! De hoge druk tast het materiaal aan. Verder raden wij je ten zeerste af om het vlechtwerk tuinmeubel schoon te maken met schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in het kunststofdraad, waarin zich vuil kan ophopen. Het meubel kan zelfs wit uitslaan en onherstelbaar beschadigen. We raden je ook af om een vlechtwerk meubel langdurig te bedekken met decoratie of andere attributen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan. Wees ten alle tijden voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw meubelen in verband met blijvende schade.
Daarnaast is het aan te raden om meubelen niet te gebruiken bij vorst. Vorst maakt het draad namelijk minder buigzaam waardoor het kan knappen.


 

Kunststof

Kunststof biedt oneindig veel mogelijkheden als het gaat om het vervaardigen van meubelen. Bovendien is kunststof bijzonder gebruiksvriendelijk. De meeste kunststoffen zijn samengesteld uit verschillende materialen. De chemische samenstelling bepaalt de levensduur van het kunststof. Maar ook de mate waarin de tuinmeubelen bestand zijn tegen Uv-straling en weer en wind. De innovatieve kunststoffen die we gebruiken voor onze meubelen zijn van topkwaliteit. Ze zorgen voor ergonomische meubelen, die tegelijkertijd uitermate stabiel zijn.
Onderhoud
De kunststof tuinmeubelen van Hartman gaan bij goed gebruik jarenlang mee. Alles wat ze nodig hebben, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Ontstaat er na verloop van tijd aanslag of vuil op jouw meubelen? Gebruik dan een warm tot heet zeepsopje, laat het een paar minuten weken, zodat het vuil zich losweekt en door het gebruik van een spons, zachte doek of borstel zal de aanslag zich gemakkelijk laten verwijderen. Gebruik geen harde borstel, hogedrukreiniger of schuurmiddel! Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan in het kunststof, waarin vuil zich ophoopt. Spoel vuil en zeepresten weg met voldoende water, bijvoorbeeld middels het gebruik van een tuinslang. Wil je optimaal genieten van jouw kunststof tuinmeubelen? Zet ze dan in de winter binnen en dek ze niet af met een hoes. Zo voorkom je verkleuring.
Let op!
Ook al houden we bij Hartman van de zon, het is goed om te weten dat kunststof meestal slecht bestand is tegen té grote hitte. Een afdruk van bijvoorbeeld een hete pan is nauwelijks meer weg te werken. Houd hier rekening mee en gebruik hiervoor onderzetters. Wij raden je af om een kunststof meubel af te dekken met een beschermhoes of langdurig te bedekken met decoratie of andere attributen. Daarnaast zijn sommige kunststoffen gevoelig voor bepaalde schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen. Vraag bij een van onze dealer naar een veilig reinigingsproduct. Wees te allen tijde voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw meubelen in verband met blijvende schade.


Gerecycled Teak

Gerecycled teak heeft een mooie doorleefde uitstraling waardoor elk meubel een uniek karakter heeft. Gerecycled teak maakt jouw meubel duurzaam, want je geeft het hout een tweede leven. Doordat het een gerecycled natuurproduct betreft heeft elk meubel een eigen structuur en uitstraling.
Onderhoud
Je kunt het teakhout het beste schoonmaken met de Hartman teakcleaner. Het is van groot belang dat wanneer je de teakcleaner gebruikt, de tafel eerst kurkdroog is voordat het hout behandeld wordt met de Hartman protector.
Let op!
Gebruik van een hogedrukreiniger raden wij ten stelligste af evenals reinigen met een agressief middel. Wees voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw houten meubel in verband met blijvende schade. Tevens adviseren wij je om de meubelen niet af te dekken of om langdurig decoratiemateriaal, zoals bloempotten, placemats, tafelkleden of andere producten, op gerecyclede teak meubelen te plaatsen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan.Teak

Teakhout voelt van natura zacht aan en is tegelijkertijd duurzaam en bestand tegen regen. Onbehandeld teakhout heeft een natuurlijke uitstraling en krijgt langzaam maar zeker een mooie, zilvergrijze tint. Teakhout is een natuurproduct waardoor haarscheurtjes of kleine oppervlaktescheurtjes inherent zijn aan het materiaal en hebben geen invloed op de levensduur.
Onderhoud
Je kunt het teakhout het beste schoonmaken met de Hartman teakcleaner. Het is van groot belang dat wanneer u de teakcleaner gebruikt, de tafel eerst kurkdroog is voordat het hout behandeld wordt met de Hartman protector.
Let op!
Gebruik van een hogedrukreiniger raden wij ten stelligste af evenals reinigen met een agressief schoonmaakmiddel. Wees voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw houten meubel in verband met blijvende schade. Tevens adviseren wij u om de meubelen niet af te dekken of om langdurig decoratiemateriaal, zoals
bloempotten, placemats, tafelkleden of andere producten, op de meubelen te plaatsen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan.

Parasols

Parasols zijn één van de meest populaire zonweringen. Logisch, want ze zorgen niet alleen voor schaduw en bescherming tegen Uv-straling maar geven je tuin ook sfeer. Om je lang te laten genieten van jouw parasol, gebruiken we kleurvast polyolefine doek of een zware kwaliteit polyester. Bovendien is het doek behandeld met een speciale coating die vocht en vuil weert.
Onderhoud
Om jouw parasol in goede conditie te houden, raden wij je aan om regelmatig stof en vuil van het droge parasoldoek te verwijderen. Let er verder op dat je de parasol alleen opvouwt met een droog parasoldoek. Je bergt jouw parasol het beste op in een speciale beschermhoes, op een beschutte en droge plek. Wilt je jouw parasol grondig reinigen? Dan kun je dat het beste doen moet een spons en een zeem. Spuit de geopende parasol eerst nat met een tuinslang, gebruik geen hogedrukreiniger, deze kan de vocht- en vuil werende coating aantasten! Wrijf het parasoldoek vervolgens zachtjes in met een milde zeepoplossing en lauw warm water. Schrob het doek zachtjes schoon en spoel het opnieuw af met een tuinslang. Laat de parasol openstaan tot het doek helemaal droog is.
Let op!
Gebruik geen hogedrukreiniger om jouw parasol af te spoelen! De hogedrukreiniger tast het materiaal aan. Verder raden wij je ten zeerste af om de parasol schoon te maken met  een schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger om verkleuring en onherstelbare beschadigingen te voorkomen. Zorg ervoor dat de parasol altijd helemaal droog opbergt daar er anders blijvende vlekken, kringen en verkleuringen kunnen ontstaan.  Jouw parasol geeft schaduw en biedt bescherming tegen Uv-straling, echter de parasol beschermt je niet tegen regen. Wees ten allen tijde voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij jouw parasol in verband met blijvende schade.

 

Natuursteen

Natuursteen is één van de meest slijtvaste natuurlijke materialen die er bestaan. Maar ook al is jouw natuurstenen tafel uitermate duurzaam, toch kan hij door veelvuldig gebruik op den duur slijten. Gelukkig is het Hartman natuursteen voorzien van een beschermde laag die het meubel beschermt tegen vuil en vetten. Onze glas gepolijste tafelbladen zijn daarnaast voorzien van een coating die een prachtige hoogglans geeft.
Onderhoud
Natuursteen is erg onderhoudsvriendelijk. Het beste kun je de tafel regelmatig afnemen met lauw warm water. Gebruik een spons of een zachte doek en wring deze altijd goed uit. Komt er per ongeluk wijn, sinaasappelsap of bijvoorbeeld ketchup op uw  tafelblad? Dep dit dan eerst zo goed mogelijk op en neem de tafel vervolgens af met lauw warm water. Om natuursteen te beschermen tegen vlekken kun je de Hartman Stone protector gebruiken.
Let op!
Gebruik geen hogedrukreiniger om meubelen af te spoelen! De hoge druk tast het materiaal aan. Verder raden wij je ten zeerste af om het tuinmeubel schoon te maken met schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in het materiaal, waarin zich vuil kan ophopen. Het meubel kan zelfs wit uitslaan en onherstelbaar beschadigen. Tevens adviseren wij je om de meubelen niet af te dekken of om langdurig decoratiemateriaal, zoals bloempotten, placemats, tafelkleden of andere producten, op de meubelen te plaatsen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan. 
Polywood

Polywood is een kunststof composiet met het uiterlijk en de structuur van hout, waardoor er bij extreme temperatuurverschillen tijdelijke uitzetting of krimp kan plaatsvinden. Het polywood heeft een mat en ruw oppervlak met een vergrijsde uitstraling.
Onderhoud
Een polywood tafelblad is uitstekend zelf te onderhouden. Je kunt de tafel het beste regelmatig afnemen met lauw warm water. Wring de spons of zachte, niet pluizende doek hierbij goed uit. Indien er onverhoopt wijn, sinaasappelsap, ketchup o.i.d. op het tafelblad komt kun je dit er eerst af deppen en vervolgens afnemen met lauw warm water met een scheutje onderhoudsmiddel erin. Wij raden je aan om de tafel regelmatig met onze polywood protector te behandelen.
Let op!
Gebruik geen hogedrukreiniger om meubelen af te spoelen! De hoge druk tast het natuurlijke materiaal aan. Gebruik geen agressieve reinigings- en schuurmiddelen, daar deze voor niet verwijderbare vlekken kunnen zorgen of onherstelbaar beschadigen. Hartman raadt u tevens af om meubelen af te dekken of langdurig te bedekken met decoratie of andere attributen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan. Wees ten alle tijden voorzichtig met vuur, olie, vetten en hete voorwerpen in verband met blijvende schade.


Perfectstone 

Perfectstone het meest slijtvaste materiaal wat er bestaat. De perfectstone tafelbladen van Hartman zijn voorzien van een beschermde laag die uw meubel beschermt tegen vuil en vetten. Hartman perfectstone is een revolutionair product, dat in de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt in de architectuur. Perfectstone bestaat uit 100% natuurlijke materialen, eigenlijk uit 3 elementen; mineralen uit graniet die het product zijn hardheid en sterke eigenschappen geeft, mineralen van glas die zorgen voor de stabiliteit en natuurlijke oxiden die zorgen voor de kleurvaste eigenschappen. Perfectstone is krasvast, dit komt door de natuurlijke materialen die onder hele hoge druk en tampratuur worden samen geperst. Toch kunnen er bij extreme temperaturen of ongepast gebruik beschadigingen ontstaan, zoals bij elke andere ondergrond. *Wees extra voorzichtig met ceramische messen. Ceramische messen kunnen krassen veroorzaken op de perfectstone top. 
Onderhoud
Perfectstone is erg onderhoudsvriendelijk. Het beste kunt u uw tafel regelmatig afnemen met lauw warm water. Gebruik een spons of een zachte doek en wring deze altijd goed uit. Komt er per ongeluk wijn, sinaasappelsap of bijvoorbeeld ketchup op uw  tafelblad? Dep dit dan eerst zo goed mogelijk op en neem de tafel vervolgens af met lauw warm water. Toch kunnen er onder extreme temperaturen en/of ongepast gebruik
Let op!
Gebruik geen hogedrukreiniger om uw meubelen af te spoelen! De hoge druk tast het materiaal aan. Verder raden wij u ten zeerste af om uw tuinmeubel schoon te maken met schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in het materiaal, waarin zich vuil kan ophopen. Het meubel kan zelfs wit uitslaan en onherstelbaar beschadigen. Tevens adviseren wij u om de meubelen niet af te dekken of om langdurig decoratiemateriaal, zoals bloempotten, placemats, tafelkleden of andere producten, op de meubelen te plaatsen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan.


Ceranite

Ceranite tafelbladen van Hartman zijn duurzaam en eenvoudig te onderhouden. Ceranite is een composiet ( onder hoge druk samengeperst steen ) en daarmee een natuurlijk materiaal met een eigen karakter en uitstraling. Daardoor kunnen in de loop van de tijd gebruikssporen optreden die, indien gewenst, met een coating voorkomen kunnen worden. De tafelbladen ondergingen reeds een coatingproces  die de tafels een beschermende laag geven.
Onderhoud
Een composiet blad is makkelijk te onderhouden zolang u de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt en u de instructies volgt. Het beste kunt u regelmatig de tafel afnemen met een licht vochtige spons of zachte, niet pluizende, doek met lauwwarm water. Indien hardnekkige substanties zoals wijn, koffie, curry o.i.d. op de tafel komen, dan dient dit direct met een zachte doek/keukenrol er afgeveegd te worden en neem vervolgens de tafel af met een licht vochtige doek met lauwwarm water. Hoe langer u wacht met het verwijderen van de hardnekkige substantie, des te moelijker wordt het om de vlek te verwijderen.
Let op!
Gebruik van een hogedrukreiniger raden wij ten stelligste af evenals reinigen met een agressief schoonmaakmiddel. Wees voorzichtig met vuur, olie en vetten of hete voorwerpen bij uw  meubel in verband met blijvende schade. Tevens adviseren wij u om de meubelen niet af te dekken of om langdurig decoratiemateriaal, zoals bloempotten, placemats, tafelkleden of andere producten, op de meubelen te plaatsen daar er blijvende vlekken of verkleuring kan ontstaan. Plaats geen scherpe- of hete objecten, zoals pannen of kaarsen direct op de tafel, omdat deze krassen of brandvlekken op de tafel kunnen veroorzaken.


Spraystone

Spraystone is een mix van voornamelijk kunststof imitaat welke op veiligheidsglas wordt gespoten. Hierdoor ontstaat een duurzaam, slijtvast en handzaam tafelblad, welke qua look & feel niet onder doet van natuursteen. De Hartman spraystone meubelen zijn voorzien van een geïmpregneerde  beschermlaag die uw tafel beschermt tegen vuil en vetten.
Do’s - Hoe te onderhouden?
Verwijder zand of vuil met een zachte borstel en veel water (bijvoorbeeld uw tuinslang) om krassen te voorkomen. Vervolgens reinigt u het tafelblad met lauw water en/of een zacht reinigingsmiddel (bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep). Daarna met ruim lauw water naspoelen, om alsnog vlekken door het reinigingsmiddel te voorkomen. 
Don’ts - Absoluut niet aan te raden
Om zo lang mogelijk van uw product te kunnen genieten zijn een aantal handelingen af te raden, omdat ze voor blijvende vlekken en/of beschadigingen kunnen zorgen. Niet afdekken met een plastic hoes, dit kan voor blijvende vlekken zorgen door verwering en schimmels. Geen agressieve reinigings- en/of schuurmiddelen gebruiken, deze kunnen het oppervlakte van het tafelblad beschadigen. Geen producten zoals decoratie langdurig op de tafel plaatsen. Geen plastic placemats op de tafel leggen. Geen producten op de tafel plaatsen die heet zijn. De tafel niet buitenproportioneel belasten. Laat de tafel niet repareren door een ondeskundig persoon. 

  

Textiel

Hartman heeft een uitgebreid en kleurrijk assortiment tuinkussens voor elke smaak. Stuk voor stuk gemaakt van duurzame en mooi geweven stoffen met unieke eigenschappen.
Onderhoud
Voor al het textiel geldt dat u vlekken kunt verwijderen met een licht vochtige doek en een mild niet-agressief schoonmaakmiddel. Wij raden u aan om de stof niet te nat te maken, zo voorkomt u kringen.
Dralon®
Dralon® is een merknaam voor acryl stof. Dit is een uiterst aangenaam aanvoelende, sterke stof met hoge licht- en kleurechtheid. Bovendien is acryl vlek- en vuil afwerend en vormvast.
Half panama
Half panama is een zeer stevig katoenen stof die zijn naam dankt aan de manier van weven met steeds twee draden naast elkaar. De extra zware kwaliteitsstof is lichtecht en gemakkelijk schoon te maken.
Katoen
Katoen is een sterke natuurlijke vezel met een aantal superieure eigenschappen. Zo kan katoen veel vocht opnemen, is bestand tegen hitte en zonlicht en is slijtvast. Katoen ‘’ademt’’ en komt hierdoor na gebruik weer snel terug in de oorspronkelijke vorm.
100% spun polyester
Spun polyester is een geweven stof met een wollige structuur die net zo zacht aanvoelt als acryl. De stof is slijtvast en kleurecht en dus goed bestand tegen zonlicht.
50% polyester/50% katoen
Met 50% polyester/50% katoen heeft u een zeer soepele en zachte stof die ook nog eens slijtvast is. Deze stof is goed bestand tegen licht. En omdat hij lucht doorlatend is, komt hij na gebruik weer snel in de oorspronkelijke vorm terug.
30% polyester/70% katoen
Met 30% polyester/70% katoen heeft u een zeer soepele en zachte stof die ook nog eens slijtvast is. Deze stof is goed bestand tegen licht. En omdat hij lucht doorlatend is, komt hij na gebruik weer snel in de oorspronkelijke vorm terug.
Let op!
Gebruik geen hogedrukreiniger om uw kussens af te spoelen! De hogedruk tast het materiaal aan. Verder raden wij u ten zeerste af om uw kussens schoon te maken met een schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger. Zorg ervoor dat uw kussens altijd door en door droog zijn voordat u ze opbergt daar er anders vlekken of verkleuring kan ontstaan. Wees ten alle tijden voorzichtig met vuur, olie, vetten of hete voorwerpen bij uw kussens in verband met blijvende schade.

HPL

HPL is een kunststof plaat die is samengesteld uit verschillende lagen. Deze lagen bestaan uit een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars. De eigenschappen van HPL zijn: slijtvastheid (door de hardste synthetische organische stof melamine) en slagvast materiaal (door de taaie en elastische fenolkern). Doordat HPL deze eigenschappen heeft, kan het materiaal erg goed tegen grote temperatuur schommelingen (het materiaal is hittebestendig).   
 
Onderhoud
HPL is sterk materiaal dat goed tegen hoge temperaturen kan. Door het gladde oppervlak kan dit materiaal makkelijk worden schoon gemaakt. U kunt dit materiaal het beste schoonmaken met een vochtige doek. Dankzij het speciale oppervlak heeft u verder geen andere verzorgingsmiddelen nodig. Gebruik voor het schoonmaken nooit schuurmiddelen of schuursponsjes. Na het schoonmaken kunt u de tafel weer afnemen met een droge doek, hierdoor zal deze weer mooi gaan glanzen. Met de volgende tips zult u nog langer genieten van HPL materiaal:
- Plaats hete voorwerpen (zoals pannen) altijd op een onderzetter
- Spoel agressieve stoffen direct weg zodra ze op het materiaal komen
- Vermijd scherpe voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken
 
Mocht het materiaal na het schoonmaken van een vlek een doffe plek geven, dan bereikt u vaak een mooi resultaat met Glassex of een azijnoplossing. Gebruik absoluut geen middelen die wax bevatten. Deze middelen kunnen namelijk vegen en vlekken achterlaten op het materiaal. 
  

Rope

Rope is materiaal dat bestaat uit synthetisch draad. Het draad wordt tot in de kern gekleurd. Het synthetische draad is erg sterk waardoor het touw niet zal verslappen. Het voordeel van dit materiaal is dat het tegen zowel hoge als lage temperaturen kan (-40 graden en +80 graden) en dat het materiaal waterafstotend en schimmelwerend is. Het materiaal Rope is dus zeer geschikt voor in uw tuin. Onder het touw zit een aluminium frame. Het Rope kan worden gekleurd in de kleuren stone white en platinum. De combinatie met Rope geeft een chique uitstraling en een natuurlijke look. 

Onderhoud
Het materiaal is het beste schoon te maken met een warm sopje en een zachte spons. Gebruik bij Rope geen agressieve schoonmaakmiddelen.  
 


 

RVS

RVS meubelen geven een moderne en stijlvolle uitstraling in uw tuin. Door het sterke materiaal kunnen de meubelen het hele jaar door buiten blijven staan. RVS is bestand tegen de verschillende invloeden van het weer. RVS beschikt over de volgende eigenschappen: roestvrij, robuust en zeer onderhoudsarm. Bij de meeste meubelen wordt RVS gecombineerd met wicker en textileen. 
 
Onderhoud
RVS is erg makkelijk te onderhouden. Voor het eerste gebruik is het verstandig om RVS tuinmeubelen te behandelen met een speciale cleaner. Zo ontstaat er een beschermende laag op het meubel. Vervolgens is het verstandig om het meubel regelmatig schoon te maken. Af en toe afnemen met een vochtige doek is voldoende omdat vuil zich niet snel hecht aan RVS. 
 

Hartman Service

Welcome to Hartman Europe


Please select your language or region

International
English
United Kingdom
English
Czech Republic
Czech - Češka
The Netherlands
Dutch - Nederlands